Vestingstad Heusden

2017 : midzomerfestijn

17e eeuwse handelsmarkt en feestavond | 24 & 25 juni 2017
gratis toegang

Handelsmarkt

lees meer

HeusdenKaart11

Nadat in 2016 eindelijk De vrede van Heusden is gesloten kunnen de vestingbewoners weer opgelucht ademhalen. Er is weer ruimte en tijd om het contact met de ommelanden te intensiveren, achterdocht is verdwenen, iedereen is weer welkom.
De vesting Heusden, als historische beschermer van dorpen en steden in het achterland, nodigt de streekbewoners uit hun handelswaar naar de markt te brengen en aldaar te verkopen.

Vele ambachtslieden en kooplui zijn naar de stad gekomen om hun waren op de markt aan de man te brengen. In Heusden-vesting wordt gewerkt en handel gedreven. Het leven van alle dag is beeldbepalend en wordt zo authentiek mogelijk in scenes uitgebeeld.

Het straatbeeld wordt bepaald door het volk, stadsbestuur, schutterij, ambachtslieden en handelaren. De smid, barbier, mandenvlechter, kleermaker, schipper, voerman, schout en schepenen, gildebroeder, visser, wasvrouw, troubadour, boer, molenaar en vele andere personages.

Er spelen zich taferelen af : een huisuitzetting, openbare huisraadverkoop en er wordt recht gesproken. Pluimvee wordt tegen opbod verhandeld. Er wordt geschreeuwd, geraasd en geroofd. De geur van zojuist gevangen vis, de walm van gerookte paling, het geroosterde speenvarken, de hitte van stookplaatsen. Straatmuzikanten en zangkoren vrolijken de boel op en brengen leven in de brouwerij.
Het goddelijk Heusdens gerstenat vloeit en het gebraad smaakt overheerlijk.

Ziedaar de sfeer in vestingstad Heusden op 24 en 25 juni 2017. Toegang gratis.
Komt dat zien ter lering ende vermaeck . . . . . .

• Marktplaats is het centrum van Heusden vesting

SVH 2425 terrein centrum

• Ook bij de kasteelruïne zijn er activiteiten

SVH 2425 terrein kasteel
SVH 2425 webtekst2
SVH 2425 toegang1

plan uw route